Thursday, June 16

Maavärinad ja järeltõuked.

Maavärinad külastavad meid endiselt. Kuigi oleme nüüd Christchursist kaugemal, u60km, ei päästa see meid maavärinaid tundmast. Nüüd olengi ka ise neid mõned korrad tunda saanud.

Esimest korda juhtus see kuninganna sünnipäeval e 6.juunil. Lösutasin niisama keskpäeval voodis (ehk siis põrandal olevatel madratsitel) kui äkki tundsin, kuidas madradsid justkui paremal, vasakule, paremal, vasakule liiguvad. Mõtlesin, et hmm, mis see olla võiks. Äkki maavärin? Aga kuna keegi teine ei reageerinud, siis sinna see jäigi. Kuni paar päeva hiljem saind teada, et see oli natuke üle 5-magnituudine maavärin.

Teine kord juhtus see tööl. Sel esmaspäeval. Ehk siis nädal aega hiljem. Lõunatasime kõik koos, kui kella 13 ajal üks poiss küsis: „Tundsite, maavärin oli just?“. Kes tundis, kes mitte. Mina ei tundunud. Egas midagi, läksin tööle tagasi. Umbes 14 ajal aga tundsin, kuidas jalge all maa jube imelikult väristas. Käis justkui edasi-tagasi, edasi-tagasi. Tunne oli suht sama, kui suur veoauto või kaubarong mööda sõidab. Ja hiljem ülemus tuli ja ütles, et see oli 6-magnituudine maavärin. Ma ei tea, kas need ka täpselt Christchurchis olid, või lissalt käis sealt läbi, aga tugev oli küll. Uh ütleks. See suurus ja tugevus pani ikka mõtlema. Kuigi, kui aus olla, siis ega mina seda päris tõsidusega võtta ei oska. Ei tule hirm peale. Aga ega enne ei oskagi karta, kui ise midagi päriselt läbi pole elanud.

Emme muidugi kohe helistas ja muretses, aga ärge muretsege, eks. Kõik on korras ja majas olid kõik asjad omal kohal. Hea et tööl, viinamarjapõõsaste vahel oline. Samal öösel oli aga Christchurchis järeltõuge, mis lõi kanalisatsiooni sassi, niiet palju tänavad on vee all. Lisaks sai ka u 80 ehitist kannatada ning tuleb maatasa teha. Inimestest on kahju. Palju endiselt lahkuvad. Järeltõukeid on ikka liiga palju ja kogu aeg neid tunda, hirmutab ikka jubedalt. Eriti veel öösel. Ma vist ei magaks silmatäitki.

Lehes siin vahepeal kirjutas, et Uus-Meremaad tabab järgmise aasta jooksul uus suur maavärin, aga kus, millal jne, keegi ei tea. Ja ega tegelikult saa ju teada ka seda, kas üldse tabab. Emake loodus teeb täpselt seda, mida tahab.

A, ja kuna Katu küsis aadressi, mis mul järgmised kuud on, siis saab selleks olema Mud House aadressi ja sealt ma saan siis oma saadetised kätte :) Lissalt andke mulle teada, millal postitasite, siis saan nad kurssi viia.

The Mud House Winery

Merit Hein 
780 Glasnevin Road
Glasnevin
Canterbury 7483
New Zealand 

Lõpetan siis.
PS: Ärge päikesekreemi ikka unustage! :)

No comments:

Post a Comment