Wednesday, December 29

Söök ja jook.

Mõtlesin, et kuna täna muudkui sajab ja sajab ja sajab, siis kirjutan natuke kohalikust toidust. Ja alustan lihast. Kuna lehma ja lambakarjad on kiividel (nii neid kohalikke siin kutsutakse) suured, siis on muidugi populaarne igasugune liha, nii looma-, sea- kui lambaliha. Lammast ma veel proovinud ei ole, aga Gostionas töötades sain ikka väga head looma- ja sealiha maitsta. Nämm :)

Ka piimatööstus on siin väga arenenud ja populaarne, nagu meilgi :) Kohalikud juustud on hinnas, eriti kiidetakse sinihallitustjuustu. Ja igast jogurtid ja piimad ka. Kahjuks pole aga ei keefiri, petti, kohupiima jms. Kõige rohkem igatsengi kohupiima ja kohukesi.. Ja nämmisid kodujuuste. Siinne kodujuust on ikka väga imeliku maitsega. Ei soovita! Üks päev uurisin poes jogurtite, hapukoore, toorjuustu jm piimatoodete rasvaprotsente, siis siin on see kõvasti suurem. Mõned väherasvased tooted neil ikka on, aga kui piim on 2,5% nagu meil, siis see juba väherasvane. Eriti ei leidnud midagi 0,1 rasvaprotsendiga. Nii et rammus elu siin mul! :)

Lisaks liha- ja piimatööstusele on tähtsal kohal kindlasti veel kalatööstus. Kalastamiseks on siin muidugi luba vaja. Luba on siin tegelt igasugusteks asjadeks vaja, kõigeks ütleks, isegi telkimiseks ja restoranides muusika mängimiseks. Mereandidest on populaarsemad austrid, vähid, homaar, rannakarbid, lõhe ja ka väikesed valged kalamaimud, mis näevad välja nagu nuudlid.

Mis veel põnevat. Jäätised on siin väga head, neid ma ikka kavatsen kogu aeg süüa ja erinevaid proovida, suvi ju soodustab seda, eks ;) Kiivi kui puuvili muidugi. Siin on ka niiöelda kollased kiivid, mille koor ei ole karvane. Need on jube head ja magusad. Siis kohalikku mett on palju siin ning kõige nõutavam mesi on Manuka, mis on vägagi tervslik. Ja ka kohalik limonaad, Lemon&Pear (Sidrun&Pirn) on njämmi, mitte liiga gaasine ja parajalt magus. Kui ma muidu limpsi ei joo, siis seda jõin tööl ikka isuga :) Aga muidu kui küsitakse restos, baaris vm limonaadi, siis on selleks siin hoopis Sprite. Minu jaoks oli see jällegi üks naljakas fakt.
väga nämm jäätis :p / 35kr tk, ikka luksus :)
kõige tumedam sai, mis seni leidnud olen ehk suht meie sepik / 35kr pakk

 
parim avastus küpsiste seas, kõik maitsed viivad keele alla ja pole üldse raske terve pakk korraga ära süüa :) autraalia toode muideks / 27kr pakk

Uus-Meremaa traditsiooniline ja kohalik kook on Pavlova. Ma nüüd ei tea, kas meil tehakse seda samamoodi kui siin, sest ma pole seda eriti kunagi söönud, aga siin on see igatahes väga magus ja viib keele alla.

Lisaks kõigele eelnevale on veel kohaliku põlisrahva Maori traditsionaalsed niiöelda firmaroad. Kindlasti tahan proovide selliseid toite nagu "Hangi" ja "Kumara". Hangi on Maoride traditsionaalne kokkamisviis, kus toit pakitakse korvidesse ja korvid pannakse kuumadele kividele, mis omakorda maetakse sügavale maa sisse, kus siis toit oma auru sees tunde valmib. Seda tahaks näha ka. Pidi keele alla viima. Ja Kumara on kiivide seas väga populaarne magus kartul, mida siis kas keedetakse, röstitakse või süüakse kartulilaastudena. Toiduainete hinnad on siin umbes 2-3 korda kallimad kui meil. Näiteks 9 pisikest muna maksab 22kr, suur röstsai maksab 25kr (mis on vist ainukesena ok hind), grillkana maksab 130kr, loomaliha kg maksab 160kr, sealiha miski 110kr, kilo viinereid/vorste on 54kr ja nt lõhe filee kilo maksab u 200kr. Puuviljad on kallid, banaanid ainukesena on 22kr kilo, muude puhul jääb kilo hind ikka 45kr kanti (pirni kilo on 36kr, virsikud 45kr), marjade puhul aga lausa 120kr kanti. Pisike karp maasikaid-vaarikaid-mustikaid maksab 40kr ja pisike karp on ikka pisike karp. 2L jäätist maksab 40kr umbes, üksik pulga- või vahvlijäätis jääb 20-40kr kanti. Väike šokolaad on umbes 12kr, tahvel 200g on 35kr. Müslid ja muud sellised asjad on umbes 40kr (400g-500g). Eile ostsin paki kõige tavalisemaid soolaga kartulikrõpse ja need maksid mingi 26kr, samas kui suurem rätik maksis 36kr. Mis veel. Ei teagi, küsige :)

Joogid on siin ka kõvasti kallimad, välja arvatud vein, mis on sama, mis meil. Üldse, kõik mis imporditakse, on kallis. Arusaadav, sest nad nii kaugel ja eraldatud :) Nu nt liiter viina, smirnoff on umbes 400kr, pudel siidrit 1,5L 80kr, väikeste pudelite 4ne pakk on 120kr või nii. Õlled on erinevad, 12 pakk on 140-210kr. Liköörid, rummid jm sellised on kallid, al 350kr pudel. Hea pudel veini maksab umbes 80kr, paremad on muidugi kallimad. Vein mulle meeldib :) Aga vesi on küll kallis. 750ml on u 18kr ja 0,5l pudeleid pole ma väga näinudki.

Nii palju siis toidust ja joogist. Päris palju ütleks :)

Mõned pildid ka tänasest hommikust, kui ma aknast välja vaatasin ja vaeseid hobuseid vihma ja tuule käes nägin.. Aga nad on vaprad ja tulevad iga kord mind tervitama, kui õues ringi liigun :)


Tsu tsu frei!

No comments:

Post a Comment